Pri pripravi odličnega espressa  je nekaj pomembnih dejavnikov:

  1. Kakovostna kavna zrna: Uporabljajte visokokakovostna kavna zrn, posebej pražena za espresso. Izberite sveža zrna, pravilno shranjena, da ohranite njihove arome, kot je naprimer premium italijanska kava Pavin Caffe, ki vam omogoča preizkušanje različnih mešanic in porekla, da najdete okus, ki bo všeč vašim strankam.
  2. Enakomerno mletje: Mletite kavna zrna tik pred pripravo, da ohranite svežino in izboljšate ekstrakcijo arome. Zagotovite, da je velikost mletja enotna in primerna za pripravo espressa. Finejše mletje je običajno priporočljivo za espresso, saj omogoča pravilno ekstrakcijo in tvorbo bogatega crema. Elmont vam ponuja široko paleto kavnih mlinčkov.
  3. Pravilna espresso naprava: Investirajte v kakovostni kavni aparat, ki omogoča natančno nadzorovanje temperature in pritiska. Naprava naj zagotavlja dosledne rezultate in optimalno ekstrakcijo okusov. Redno vzdrževanje in čiščenje naprave sta ključna za optimalno delovanje.
  4. Parametri priprave: Posvetite pozornost parametrom priprave, vključno z doziranjem, enakomerno porazdelitvijo in stiskanjem kavnega praha. Enakomernost pri teh korakih je ključna za enakomerno ekstrakcijo. Pravilno doziranje, enakomerna porazdelitev kave v kavnem cedilu in pravilen pritisk pri stiskanju bodo prispevali k uravnoteženemu in aromatičnemu espressu.
  5. Čas ekstrakcije: Natančno spremljajte čas ekstrakcije. Idealni čas ekstrakcije za espresso je običajno med 25 in 30 sekundami.
  6. Tehnika penjenja mleka: Če vaše espresso pijače vključujejo mleko, je obvladovanje tehnike penjenja mleka ključnega pomena. Pravilna tekstura in temperatura mleka lahko izboljšata celotno izkušnjo pitja. Pravilno penjeno mleko naj ima žametno teksturo in ne vsebuje velikih mehurčkov.